Gekwalificeerde strandwachten

10 mei 2019
Cios - Gekwalificeerde strandwachten

Zaterdag 4 mei sloten 15 jongeren de eerste weekopleiding Lifeguard Beach met succes af. Vijftien jongeren, waaronder een aantal CIOS’ers, kregen training van instructeurs. Alle kandidaten zijn geslaagd!

De eerste weekopleiding Lifeguard Beach ging afgelopen meivakantie van start. De kandidaten kregen te maken met diverse casussen door weer en wind. De Ouddorpse Reddingsbrigade is erg blij met de aanwinst van de nieuwe lifeguards.

Deze pilot met het MDT-traject (maatschappelijke diensttijd) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland, CIOS Goes, onderdeel van Scalda, en Natural High is een mooi initiatief om meer lifeguards te werven. Het gezamenlijke initiatief voor de regio Zeeland/Zuid-Hollandse Eilanden is mede opgezet in het kader van ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’, het pilotproject voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van Reddingsbrigade Nederland.

Het profiel Watersport bij CIOS Goes is behalve voor surfinstructeurs ook interessant voor toekomstige lifeguards. Tot die conclusie kwam Marcel Jagersma, een van de projectleiders van ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’, samen met Egon Geeratz, projectleider en coördinator van het profiel Watersport. Geeratz: ”Onze leerlingen moeten voor hun deelkwalificaties ook getraind worden in lifesaving-vaardigheden. Jongeren die nu in het traject meelopen, kunnen dus straks behalve bij een surfschool als Natural High ook worden ingezet bij een reddingsbrigade of strandwachtorganisatie.''

Reddingsbrigades en kustgemeenten kampen doorgaans met een tekort aan (vrijwillige) strandwachten. Terwijl lifeguards van groot belang zijn voor de veiligheid van zwemmers, baders en andere recreanten in, op en bij water. Zij worden traditioneel opgeleid binnen de verenigingsstructuur van de reddingsbrigade. Dit garandeert kwaliteit, maar het betekent doorgaans ook een beperkte vijver om uit te vissen.

Omhoog