Sport- en Bewegingsleider

Niveau 3

Als medewerker sportleider hou je van allerlei verschillende doelgroepen in beweging krijgen of houden. Jij bent een topper in de praktijk! Het verzorgen van bewegingsactiviteiten is jou op het lijf geschreven. Je bent creatief en je neemt snel het initiatief. Daarnaast beschik je over een flexibele en professionele houding.

Door jouw lessen en coaching breng jij iedereen het plezier van bewegen bij. Je bent bijvoorbeeld werkzaam als sportleider of coach bij een sportvereniging, bij de kinderopvang, in het zwembad, bij de senioren of als actieve aanjager van het bewegen op het schoolplein. Vanuit de expertise van je keuzedelen kun je werkzaam zijn bij de fitness, outdoor of andere specialisme. 

Je werkt met tal van doelgroepen: kinderen, jongeren, ouderen of volwassenen die jij aan het bewegen houdt of krijgt of iets aan hun gezondheid willen doen. Kortom het werkveld is heel divers.

 • Deze opleiding is ook te volgen in de Praktische mbo-route in Roosendaal. Ontdek alles over de Praktische mbo-route.

Tijdens de opleiding werken we ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat ons onderwijsaanbod is afgestemd op jouw studietempo en -vaardigheden. We gaan uit van een vierjarig traject. Ben je in staat om sneller door de opleiding te gaan, dan bieden we je de mogelijkheid om in 3 jaar een niveau 4 diploma te behalen. Tijdens het eerste studiejaar zijn er verschillende momenten waarop we naar jouw ontwikkeling kijken. Aan het einde van leerjaar 1 bepalen we samen in welk leertraject jij wordt geplaatst. Het traject bepaalt uiteindelijk de duur van je opleiding.  

 • Traject 1: driejarig traject niveau 3
 • Traject 2: vierjarig traject niveau 4
 • Traject 3: driejarig traject niveau 4

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar volg je sportgerelateerde theorie- en praktijkvakken zoals didactiek, pedagogiek, trainingskunde en EHBO. Tijdens de lessen en je BPV (stage) ga je je oriënteren op het werkveld om de juiste keuze te kunnen maken voor je keuzedelen en het profiel.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 volg je thematische vakken. Alles staat in het teken van de praktijkleersituaties: hoe kan ik de theorie en praktijk het beste toepassen in mijn eigen leersituatie? Je BPV is praktijkleren in verschillende contexten: de interne en externe leerplek en Didactisch Practicum (DP) zwemmen. Voor je keuzedeel loop je een specifieke stage. Aan het einde van het leerjaar kijken we naar je persoonlijke ontwikkeling en is er een mogelijkheid om door te stromen naar Traject 2.

Leerjaar 3
Leerjaar 3 staat in het teken van het afronden van je examens bij jouw gekozen praktijkleerplek. De theorie- en praktijkvakken worden hierop afgestemd. Je volgt alle lessen van vorig jaar opnieuw, nu gericht op het afronden van je kerntaken. Je BPV vindt plaats bij de door jou gekozen praktijkleerplek en keuzedeel.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen, LOB en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Alle vakken zijn ondergebracht in de volgende 3 leerlijnen:

 • Leerlijn lesgeven
 • Leerlijn organiseren
 • Leerlijn professioneel handelen

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Als je begint aan één van onze opleidingen betekent dat je fysiek belast wordt, het leuk moet vinden om voor een groep te staan en natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar je motivatie. Tijdens de kennismakingsdag kijken we of de opleiding bij je past. Meer informatie over onze kennismakingsdag

Verklaring Omtrent Gedrag (VO)
Afhankelijk van jouw stageplek is het mogelijk dat er om een VOG gevraagd wordt, zoals bijvoorbeeld Defensie of de kinderopvang.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld via Scalda.nl

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten via Scalda.nl

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning via Scalda.nl

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Met je diploma op zak kun je aan de slag als sport- en beweginsleider bij o.a. sportverenigingen, zwembaden, fitnessruimtes, sportscholen, gemeenten, zorginstellingen, bungalowparken, campings en activiteitencentra.

Doorstuderen
Met je niveau 3 diploma kun je doorstuderen naar een niveau 4 (sport)opleiding. Daarnaast is er een mogelijkheid om door te stromen naar het BBL-traject voor kinderopvang. Dit traject duurt anderhalf jaar en biedt je de kans om een niveau 4 diploma te behalen

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog