Over het mbo
Zet jij graag mensen in beweging, vind jij het leuk om anderen wat te leren, ben jij een kei in het omgaan met mensen en houd je van sporten? Dan ben je bij ons op de juiste plek.
Bij CIOS Zuidwest-Nederland kun je terecht voor de opleidingen Medewerker sport en recreatie, Sport- en bewegings(bege)leider en Sport- en bewegingscoördinator. Deze opleidingen bieden we aan in de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Dat betekent dat je voltijd naar school gaat en geregeld beroepspraktijkvorming (BPV) opdoet via stages.
CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en Da Vinci College. Op de website van Scalda vind je algemene informatie over het mbo en over jouw rechten en plichten als mbo-student:
Welke niveaus heb je in het mbo?
Binnen het mbo zijn er vier niveaus met elk hun eigen toelatingseisen:
- Niveau 1 (Assistentenkwalificatie of Assistent-opleiding)
- Niveau 2 (Basisberoepskwalificatie of Basisberoepsopleiding)
- Niveau 3 (Vakkwalificatie of Vakopleiding)
- Niveau 4 (Middenkaderkwalificatie of Middenkader-/Specialistenopleiding)
Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Je gaat de hele week naar school, maar loopt ook een aantal periodes stage. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, je werkt en leert tegelijkertijd. Naast je baan ga je 1 of 2 dagen naar school. Ontdek meer over BOL en BBL
Hoe ziet de opbouw van een opleiding eruit?
Ieder opleidingsjaar bestaat uit 1.600 studiebelastingsuren. Die uren zijn verdeeld over onderwijs dat je volgt op school onder begeleiding (bijvoorbeeld in de klas of in een open leercentrum), je stage in een leerbedrijf (de beroepspraktijkvorming) en zelfstudie. De uren die je nodig hebt voor zelfstudie kunnen per persoon verschillen. Daarnaast bestaat een mbo-opleiding bestaat uit een kwalificatie, aangevuld met keuzedelen. Lees meer over de opbouw
Wat is de kwalificatieplicht?
Je blijft als leerling volledig leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin je zestien jaar wordt. Na de beëindiging van de volledige leerplicht gaat de kwalificatieplicht gelden als je:
- nog geen 18 jaar bent;
- nog geen startkwalificatie hebt gehaald;
- de volledige leerplicht achter de rug hebt.
- een startkwalificatie is een diploma op havo-, vwo- of mbo-2 niveau.
Wat is BPV?
De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is een groot onderdeel van je opleiding. Beroeps Praktijk Vorming (kortweg: bpv) is de term die in het mbo wordt gebruikt om je stage aan te duiden. In alle beroepsopleidingen komt BPV voor, dit is zo geregeld in de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB). Tijdens de BPV maken studenten kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. Alles over stage (BPV)