CIOS Zuidwest-Nederland - Roosendaal: mbo in de praktijk

Roosendaal: Mbo in de praktijk!

CIOS Zuidwest-Nederland biedt haar mbo-opleidingen ook aan via een praktische route, grotendeels in Roosendaal. In Roosendaal volg je een mbo-opleiding (BOL) waarbij je zo weinig mogelijk in de schoolbanken zit. Je minder les in een klaslokaal en leert vooral in de praktijk: bij verschillende sportverenigingen, fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties. Hier ga je aan de slag om je te ontwikkelen als sportleider. Naast goede begeleiding door de praktijkbegeleider is ook de CIOS-docent aanwezig om je te coachen en te begeleiden in de diverse taken en werkzaamheden die je doet.


Praktische mbo-route in Roosendaal

Atik-stadion: ons Thuishonk

Het Atik-stadion is ons ‘thuishonk’, de plek waar alle CIOS’ers die de opleiding volgen in Roosendaal samenkomen. Het is geen ‘school’, maar een echte praktijkomgeving, waar we een paar lokalen en natuurlijk een kantine hebben. Alles is er gericht op sporten en daarover leren. Het thuishonk is goed bereikbaar: het zit op slechts 5 minuten lopen van het treinstation in Roosendaal. Hier beginnen we gezamenlijk de week, heb je coachgesprekken krijg je een stukje direct met jouw praktijk samenhangende theorie en werk je zelfstandig of in groepjes aan opdrachten waarin theorie en praktijk terugkomen. Dit leren in de praktijk en theorie samen noemen we ‘hybride’, wat ‘gemengd’ betekent. Ons thuishonk is zo een echte hybride leeromgeving. Van hieruit ga je de ‘echte’ praktijk in!

Praktijk in de stad

Volg je onze praktische mbo-route in Roosendaal, dan ga je fietsen. Vanuit het thuishonk ga je, zichtbaar in je CIOS-kleding, meerdere keren per week de praktijk in. Onze leerbedrijven zitten verspreid in de gehele gemeente Roosendaal. En dan is het wel zo handig dat je overal snel en gemakkelijk komt. Dat doe je op de fiets! Gezond en duurzaam.

Hoe ziet mijn week eruit?

In je eerste leerjaar ziet je week er zo uit.

 • Op maandag starten we gezamenlijk met de voorbereiding op de week. Daarna krijg je sport, met die sport en jouw praktijk samenhangende theorie en studeer je zelf onder begeleiding van je coach.
 • Op dinsdag volg je les in Goes.
 • Op de overige dagen van de week ben je 4 dagdelen aan de slag in de praktijk. De rest van de tijd heb je begeleiding en met jouw praktijk samenhangende theorie op het thuishonk!
 • Op vrijdagmiddag sluit je klas afhankelijk de week af.

In de hogere leerjaren volg je, afhankelijk van welke opleiding je volgt, meer dagen les in Goes. Het grootste deel van de week ben je echter altijd in Roosendaal bezig met praktijk en de begeleiding en theorie die daar direct mee samenhangen.

Loop je ook stage?

In het eerste schooljaar zijn er regelmatig nog andere stage activiteiten zoals het organiseren of helpen bij evenementen. Schoolactiviteiten zijn zoveel mogelijk overdag, het stagemoment is naar eigen keuze. Het kan zijn dat je binnen de praktische mbo-route weleens op een avond, in het weekend of tijdens een vakantie mee moet helpen.

Praktijkervaring

De praktijkervaring doe je op onder andere

 • sportverenigingen
 • basisscholen
 • zwembaden
 • fitnesscentra
 • zorg- en welzijnsinstellingen
 • recreatiebedrijven
 • buurt- en wijksport

Niveau 3 en/of 4

Het onderwijsprogramma in leerjaar 1 en 2 is zo ingericht, dat je in principe aan het einde van leerjaar 2 alle onderdelen van de niveau 3-opleiding afgerond kan hebben. Je ontvangt dan je diploma niveau 3, of je studeert verder op niveau 4.

Waarom kiezen voor CIOS Zuidwest-Nederland in Roosendaal?

 • Je profiteert van innovatief en flexibel onderwijs
 • Je wordt meer uitgedaagd in ‘echte’ situaties
 • Het sluit aan bij jouw innovatieve en ondernemende leerhouding
 • De praktijklocatie Roosendaal is makkelijk bereikbaar met de trein (het Atik-stadion, ons thuishonk ligt naast het NS-Station)

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar deze leerroute in Roosendaal? Kom dan naar onze open dagen. Je kunt ons ook een mailtje sturen met jouw vraag via [email protected].

CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en het Da Vinci College. De studentenadministratie van Scalda verwerkt jouw inschrijving voor CIOS Zuidwest-Nederland.

 • Omdat ik mezelf graag verantwoordelijk voel is deze praktische mbo-route voor mij de perfecte combinatie van theorie en sport in de praktijk. Mijn uitdaging? Zorgen dat de kinderen van de basisschool waar ik stageloop de gymles ALTIJD leuk vinden!
  Rosa
  Student Praktische mbo-route
 • Ik heb gekozen voor Roosendaal omdat je dan gelijk aan de slag kunt in de praktijk. Ik ben graag bezig dus het past perfect bij mij!
  Mark
  Student Praktische mbo-route
Omhoog