CIOS Zuidwest-Nederland - Studiebegeleiding - student

Studiebegeleiding

Soms komt het voor dat je opleiding niet zo loopt als zou moeten. Dit kan komen door problemen met je studie, maar ook door persoonlijke of financiële problemen. Ook kan het zijn dat je twijfelt of je wel de juiste opleidingskeuze gemaakt hebt.

Op al onze locaties zijn begeleiders aanwezig waarop je een beroep kan doen en die je kunnen helpen met het beantwoorden van je vragen of met het weer vlot te trekken van je opleiding.

De begeleiders proberen te voorkomen dat het behalen van je diploma in gevaar komt. Samen met jou werken we aan een passende begeleiding.

 

Vragen? Stel ze (anoniem) aan BEAU!

Zit jij met persoonlijke vragen of heb je vragen over jouw studie? Stel ze aan BEAU.
Jouw vraag komt terecht bij een intern begeleider (IB-er) van Scalda. Je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. De intern begeleider kan samen met jou naar een oplossing van het probleem toewerken.

Ga direct naar BEAU (veelgestelde vragen)

Heb je een ondersteuningsvraag of gaat het even niet zo lekker?

Ervaar jij een belemmering tijdens je studie door bijvoorbeeld een chronische ziekte, fysieke beperking, zwangerschap, mantelzorgtaken of geldzorgen? Kijk dan op mbotoegankelijk.nl Hier vind je informatie over aanpassingen, beschikbare voorzieningen, financiële mogelijkheden en regelgeving. Een zelftest helpt je bij het vinden van de mogelijkheden die bij jou passen.  Alle informatie voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag op één plek: check de mogelijkheden op mbotoegankelijk.nl

De begeleiders proberen te voorkomen dat het behalen van je diploma in gevaar komt. Samen met jou werken we aan een passende begeleiding. De begeleiders kunnen jou bij onderstaande gebieden ondersteuning, advisering en begeleiding bieden:

Sociaal-emotionele begeleiding

Soms kan een gesprek met je mentor of coach helpen bij je problemen op sociaal-emotioneel. Soms is er meer nodig. De intern begeleiders van de opleiding zijn er dan voor jou. Vaak bestaat de begeleiding uit individuele gesprekken; soms is er een training in een groepje.  

Persoonlijke problemen 

Soms kunnen persoonlijke problemen de voortgang en het succes van je studie belemmeren. Je kunt hierbij denken aan onzekerheid over jezelf, faalangst, sombere gevoelens, verslavingsproblemen, traumatische ervaringen of problemen bij jou thuis of in je woonsituatie. 

Financiële problemen 

Het kan ook zijn dat je schulden hebt of andere problemen met financiën of met studiefinanciering. In dat geval is het wellicht een mogelijkheid om beroep te doen op het steunfonds of op de stichting 'Vrienden van studenten Scalda'. Deze stichting wil het mogelijk maken dat elke student van een opleiding bij CIOS Zuidwest-Nederland zonder financieel beletsel(s) zijn of haar opleiding kan volgen. Neem contact op met een intern begeleider van jouw opleiding om te kijken of jij in aanmerking komt voor hulp van de stichting. Voor meer informatie over de stichting kijk je op  www.stichtingvvsscalda.nl

Onvoldoende sociale vaardigheden 

Het kan ook gebeuren dat je niet voldoende vaardig bent om in de klas of op je stage goed te kunnen functioneren. Als je bijvoorbeeld erg verlegen bent, niet tegen kritiek kunt of moeite hebt met samenwerken, kun je problemen krijgen. 

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is van belang vóór, tijdens en na je opleiding. De intern begeleider van je opleiding kijkt samen met jou wat je wilt en wat je kunt en denkt mee over een passende opleiding. 

  • Vóór je opleiding:  als je nog niet weet welke opleiding voor jou het beste is.   
  • Tijdens je opleiding:  als je twijfelt of je opleiding wel de juiste is.  
  • Na de opleiding:  bij het kiezen van een vervolgopleiding, of bij het zoeken naar werk. 

Soms wil je alleen maar informatie over een opleiding, soms wil je een advies of een beroepskeuzeonderzoek. Afhankelijk van wat je vraag precies is, kunnen wij je helpen met één of meer gesprekken, eventueel aangevuld met beroepskeuzetests. 

Begeleiding bij leerproblemen als dyslexie en dyscalculie

Je leren kan belemmerd worden door dyslexie of dyscalculie. Als je hiervan een geldige verklaring hebt, afgegeven door een ter zake deskundige onderzoeker, kunnen de toetstijd en de toetsvorm worden aangepast. Hiervoor krijg je een faciliteitenkaart. 

Heb je nog geen verklaring, maar zijn er toch duidelijk tekenen dat je last hebt van dyslexie of dyscalculie, dan kunnen we daar onderzoek naar doen. In dit onderzoek gaat we na hoe jij met je lees-, spelling- of rekenproblemen zo goed mogelijk kunt omgaan in de les, tijdens toetsen en op de stage.

Soms kan ook voorleessoftware worden ingezet, om je bij het leren en het maken van toetsen te helpen. Tijdens de Centrale Examens Nederlands, Engels en rekenen is voor studenten met een erkende dyslexieverklaring een speciale dyslexie-versie beschikbaar. Ook is er een aangepast examen voor studenten met ernstige rekenproblemen.

Alles oké? Supportlijn

Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar.  Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk of op school? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar via allesoke.nl

Contactgegevens

Je kunt met de intern begeleider in contact komen via je mentor of coach of door je te melden bij de servicebalie die je op elke hoofdlocatie in Terneuzen, Vlissingen, Middelburg en Goes vindt. Je kunt natuurlijk ook bellen naar de desbetreffende locatie of mailen naar [email protected].

Samenwerking Mirro eHealth

Scalda heeft een samenwerking met Mirro eHealth. De online zelfhulpmodules van Mirro helpen studenten om inzicht te krijgen in hun mentale gezondheid. Dit allemaal door middel van video’s, oefeningen en ervaringsverhalen. Via het studentenportaal MijnScalda krijgen studenten van Scalda toegang tot online zelfhulpmodules.

Omhoog