Studenten trappen Nationale Sportweek af met bijzondere sportdag in Dordrecht

15 september 2023
studenten CIOS Zuidwest-Nederland op de stormbaan

Dordrecht trapte vandaag met zo’n 200 studenten van CIOS Zuidwest-Nederland de NOC*NSF Nationale Sportweek af met een bijzondere sportdag 'Jongeren met Defensie'. De sportdag werd georganiseerd door oud-leden van het Korps Commandotroepen en ondersteund door de sportorganisatie van Defensie.

De sportdag is onderdeel van het ‘Sport en Defensie maken weerbaar’ programma. Deze staat in het teken van de ‘mentale weerbaarheid’ van de jongeren in de gemeente Dordrecht. Een belangrijk onderwerp zeker gezien het feit dat vele jongeren kampen met mentale problemen. Het programma sluit overigens perfect aan op het jaarthema van CIOS Zuidwest-Nederland ‘Be a Hero’.

Nationale Sportweek

Dordrecht is dit jaar gaststad van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Van 15 tot 24 september staat de gemeente in het teken van sport en beweging in het zonlicht. Burgemeester Wouter Kolff opende de sportdag samen met de gasten Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF) en Staatsecretaris Van der Maat. 

Nederlands Veteranen Instituut 

Het Nederlands Veteranen Instituut kwam woensdag en donderdag al langs bij CIOS Zuidwest-Nederland in Dordrecht met het lesprogramma ‘wat zou jij beslissen’. Tijdens de les nam een veteraan de studenten mee op missie. Een missie waarin keuze gemaakt moeten worden en waarbij het gaat om weerbaarheid, discipline en echt iets over hebben voor een ander. Maar hoe maak je een keuze, op basis van wat voor waardes, wat voor invloed heeft jouw keuze op jezelf maar ook op anderen en wat doet dit met je weerbaarheid?

Maatschappelijke Dienst Tijd Missie

Tijdens de sportdag kregen de deelnemers ook informatie over de mogelijkheid om echt mee te gaan met Defensie op een driedaagse missie. Namelijk de Maatschappelijke Diensttijd Missie (MDT Missie). Tijdens deze missie gaan ze drie dagen op bivak ergens op een militaire kazerne in Nederland met als doel; fysieke en mentale grenzen te verleggen, contact te maken met anderen en maatschappelijke impact te creëren.

Nieuwsgierig geworden naar de sportdag? De sportdag kwam dezelfde avond op RTL Nieuws (vanaf 5:00). Tijdens de sportdag werd eerstejaarsstudent Walter van der Veken geïnterviewd door Omroep WNL voor Goedemorgen Nederland (vanaf 5:10) gevolgd met een camera van NOC*NSF. Kijk ook op onze social media de foto's en filmpjes terug.

Student Walter geïnterviewd door NOC*NSF
Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF) en studenten CIOS Zuidwest-Nederland
Studenten
Omhoog