Medewerker sport en recreatie

 • Niveau 2

Als medewerker in de sport- en recreatiesector houd je toezicht en assisteer je bij de organisatie en uitvoering van tal van sportieve activiteiten. Je ontvangt verschillende doelgroepen, geeft uitleg over de activiteit en door jouw enthousiasme zorg je ervoor dat zij met veel plezier deelnemen aan de activiteit(en). Daarnaast zorg je ervoor dat materialen in orde zijn en dat ruimten opgeruimd, schoon en veilig zijn.

Je kunt je aanmelden voor deze opleiding in Goes door de aanmeldbuttons op deze pagina te gebruiken.
Wil je deze opleiding volgen in Dordrecht? Dan kun je je aanmelden bij het Da Vinci College.​

In de opleiding Medewerker sport en recreatie leer je hoe je assisteert bij sportieve en recreatieve activiteiten. Je leert vaardigheden om met doelgroepen om te gaan en om zelf verschillende activiteiten te kunnen uitvoeren. Ook leren we je hoe je volgens voorschriften en instructies zelfstandig kunt werken en hoe je hulpvaardig en dienstverlenend kunt zijn. Daarnaast is er aandacht voor meer algemene vaardigheden, zoals taal en rekenen.

Praktijkleren: ‘Leren door doen’
Al doende leert men het meest, heb je vast wel eens horen zeggen. Dat is nou precies waar wij met deze opleiding voor staan. Leren in de praktijk op school en tijdens de BPV leer je door te doen. Daarom ga je gedurende de gehele opleiding in de praktijk ervaring opdoen bij verschillende sport- en recreatiebedrijven en de sportvereniging. Ben jij een echte ‘doener’, dan zit je hier op de juiste plek.

De opleiding duurt 2 jaar. Ben je een ‘topper’ dan is het ook mogelijk om de opleiding in 1 jaar versneld te doorlopen.

Leerjaar 1:

Welke vakken krijg je?
o.a. sportvakken, sport en maatschappij, sport en gezondheid, sociale vaardigheden, begeleiden van sport- en recreatieve activiteiten, EHBO, burgerschap, loopbaanoriëntatie, taal en rekenen.

Loop je stage?
In leerjaar 1 loop je drie keer stage. Bij de start van het schooljaar begin je met een oriënterende stage in de breedtesport bij een sportvereniging of een bedrijf in de sport/recreatie.

Voor je keuzedeel loop je stage bij een sportvereniging of een bedrijf in de sport/recreatie. Deze stage moet aansluiten bij het keuzedeel dat je volgt, de keuzedelen die kunnen worden aangeboden zijn pupillentrainer voetbal, lifeguard, fitness en sportspecialisatie basis.

Het tweede half jaar ga je 3 dagen per week in de praktijk leren en word je geplaatst bij een organisatie waar je ofwel met sport of recreatieve activiteiten bezig bent.

Leerjaar 2: 

Welke vakken krijg je?
De meeste vakken uit het eerste leerjaar worden ook in het tweede leerjaar aangeboden maar hebben dan een verdiepende inhoud.  Loopbaan en burgerschap wordt in dit jaar afgerond, net als de kerntaken voor het beroep.

Stage (BPV)
Het 1e half jaar doe je praktijkervaring op binnen een leerbedrijf gericht op het begeleiden van sport of recreatieve activiteiten. Het 2e half jaar loop je 2,5 dag stage bij een sport of activiteiten organisatie naar eigen keuze.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Sportspecialisatie basis 2
 • Show en entertainment

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Bij een kennismakingsactiviteit kijken we naar je geschiktheid voor deze opleiding. Fysieke vaardigheden en een motivatiegesprek zijn onderdeel van deze kennismaking.

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich vóór 1 april aanmeldt, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Bij enkele opleidingen kunnen we dit echter vooraf niet garanderen. Bij een enkele opleiding is dat zo, omdat het aantal opleidingsplaatsen van tevoren vaststaat. In de meeste gevallen is dat zo, omdat pas in het voorjaar duidelijk wordt of er voldoende stageplaatsen beschikbaar komen. Als blijkt dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan kan niet iedereen die zich heeft aangemeld in de opleiding geplaatst worden. De datum en het tijdstip van jouw aanmelding bepalen  jouw plaats op de (wacht)lijst.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • dienstverlenende instelling
 • omgangsvormen / contactuele eigenschappen
 • lichamelijke belastbaarheid

Wat zijn de toelatingseisen en hoe verloopt de intake procedure?

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, kun je het overzicht van de opleidingskosten downloaden. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Na de opleiding ga je direct aan de slag als medewerker in de sport- en recreatiesector of stroom je rechtstreeks door naar een niveau 3 (sport)opleiding.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).Ontdek de branche: Sport

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Sport. 

Zwembadweg 1 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.

Heen en weer reizen tussen woonplaats en school kan erg tijdrovend zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om op kamers te gaan en een ruimte te huren via de woningbouwvereniging of een particuliere aanbieder.